Certyfikat ISCC
W naszym kraju można spotkać trzy rodzaje certyfikatów
w następujących systemach certyfikacji biomasy, biokomponentów i biopaliw:
Wszystkie wymienione systemy zaakceptowane zostały przez Komisję Europejską i są wzajemnie uznawalne. Np. firma posiadająca certyfikat REDcert lub KZR INiG może kupić towar od dostawcy posiadającego certyfikat w systemie ISCC EU i potraktować go w swoim systemie bilansu masy, jako certyfikowany.
Certyfikacja ISCC obejmuje bardzo szeroki zakres produktów wykorzystywanych w produkcji biomasy, biokomponentów
i biopaliw.
Są to między innymi:
- nasiona roślin oleistych (rzepak, szyszki palm olejowców),
- ziarna zbóż (pszenica, żyto, itd.),
- kukurydza,
- oleje (palmowy, rzepakowy, słonecznikowy)
- dalsze półprodukty i produkty (estry, etanol, biodiesel).
Zgodnie z wymogami certyfikatu ISCC, biomasa musi być produkowana z zachowaniem wszystkich zasad odpowiedzialności środowiskowej.
Obejmuje to ochronę gleb, wód, powietrza oraz GAP. Należy pamiętać, że nie wolno wykorzystywać obszarów o wysokiej bioróżnorodności, znacznej zawartości węgla (C) oraz torfowisk.
O certyfikat ISCC mogą starać się zarówno tradycyjni producenci biomasy, biokomponentów i biopaliw, ale również firmy zajmujące się:
- przemysłowym wykorzystaniem terenów zielonych,
- przetwórstwem organicznych materiałów opadowych,
- punkty skupu biomasy,
- dystrybutorzy biopaliw.
ISCC to system certyfikacji biomasy, biokomponentów
i biopaliw wprowadzanych do sprzedaży, zapoczątkowany przez niemiecką federalną Agencję ds. Rolnictwa i Żywności.
Jest to standard powszechnie stosowany na terenie całej Unii Europejskiej oraz w wielu krajach świata, na potrzeby unijnego systemu wsparcia dla biomasy i biopaliw i wynikających z tego systemów certyfikacji biomasy (ISCC EU, REDcert EU, KZR INiG) w celu redukcji emisji CO2 (i spełnienia przez to wymogów dyrektywy RED).